Skłodi,
Parujące Szyby - O1 Tour Combi
Zwiń
X
-
Parujące Szyby - O1 Tour Combi
Jako że wyruszam dziennie wcześnie rano z całą rodzinką w drogę do pracy - po odpaleniu auta od razu mam zaparowane szyby z przodu.
jak sobie z tym poradzić?
jedyne rozwiązanie jakie działa to włączenie klimatyzacji. po ok 15 sekundach szyby są odparowane wewnątrz ale woda skrapla się na zewnątrz - ruch wycieraczkami i wszystko widać.
Wiem że problem wydaje się błahy choć wcale nie jest :/
po włączeniu klimy w aucie rzecz jasna robi się bardzo zimno.
problem zanika gdy słoneczko grzeje - lecz niestety wtedy już siedzę w pracy.
czy macie jakiś inny sposób na parujące szyby?
pozdrawiam.
-
-
Miałem to samo. W ciepły słoneczny dzień otwórz drzwi i porządnie przewietrz samochód i wymień filtr kabinowy. To powinno rozwiązać problem. Powodzenia.12-2000r. 1.9 TDI 110KM ASV SOLUTION
FOTKI - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24820
Komentarz
-
-
To zależy gdzie parkujesz....
Mi nistety filtr kabinowy nie wytrzymuje 15 tys. km
W garażu jest cholerny kurz i objawy potem są podobne do Twoich.
I niestety przytkany filtr kabinowyMartino
125 KM /272 Nm - to już było....
teraz jest duży "+"
dgw.esite.pl
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38246
-----------------------------------------------
PerfectService by DobryGrześWawa
Komentarz
-
-
Ja bym tu nie stawiał na brudne filtry itd..
fizyka... wchodzi do już teraz zimnego samochodu kilka ciepłych osób oddychają no i tworzy się para na szybach, normalna sprawa przy dzisiejszych temperaturach, jak rano potrafi spaść poniżej 10C. Normalną sprawą, jest też, że klima po chwili potrafi odparować szyby (będzie gorzej jak temp. będzie poniżej 4C). Wilgoć jest wszędzie, i nie ma opcji całkowitego wywietrzenia samochodu.
Jeżeli sytuacja ta nie działa się jeszcze 3-4 tygodnie wstecz, to nie ma się co martwić, przejmować. Sprawa znana wszystkim
Można wymieniać filtry kabinowe, wkładać gazety a i tak po krótkim czasie, znowu będzie lekko szyba parować.
niestety uroki jesieni.
Komentarz
-
-
Jak najbardziej klima do tego służy, ale wypróbuj ponizszy sposób.
Wyłącz klimę na około 5 minut przed skończeniem jazdy, tak aby na parowniku nie było duzo wilgoci.
Zobacz jeszcze, czy pod samochodem, jak używasz klimatyzację, masz plamkę od wody. Jeżeli plama się nie pojawia to może masz zatkany odpływ z parownika.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adek81tym bardziej że to musiał bym na serwisie wymieniać.
Filtr mozesz sobie sam wymienic tymbardziej kabinowy
Co do parowania przednij szyby u mnie zdarza sie podobnie ale to zalezy od tego jaka temp. byla w nocy czy bardzo zarosialo i w ktorym miejscu zaparkuje auto na podwórku
a radze sobie z tym tak ze odpalam klime nastaw na +25 stopni i zaraz wszystko jesy OK
jak szyba sie ogrzeje to nie zachodzi od zewnatrz,parowanie od srodka moze byc spowodowane wilgacia w srodku auta lub duzym zarosieniem w nocy a wilgoc wszedzie wlezie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maru 123nie zapytasz więcej co może się dziać z pólrocznym filtrem :twisted:Martino
125 KM /272 Nm - to już było....
teraz jest duży "+"
dgw.esite.pl
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38246
-----------------------------------------------
PerfectService by DobryGrześWawa
Komentarz
-
-
Jest też inny sposób. Odrobina szamponu do włosów na szmatkę i rozetrzeć na suchą szybę od wewnątrz. Kilka ładnych dni wytrzymuje. Szyba musi być sucha bo zrobi się piana. .
Sam to kiedyś praktykowałem.12-2000r. 1.9 TDI 110KM ASV SOLUTION
Komentarz
-
-
sa preparaty ktorymi smaruje sie szybe od wewnatrz, na zewnatrz tez. Kiedys byly to np RainX. Na zewnatrz woda splywa tak jak po woskowaniu, wiec mozna jechac bez wycieraczek no przesadzam, ale efekt jest fajny jak woda sama ucieka do gory przy wyzszej predkosci. Wewnatrz efekt jest sredni bo co prawda pary wodnej nie ma ale woda sie skrapla na szybie i splywa
Komentarz
-
-
Wewnatrz efekt jest sredni bo co prawda pary wodnej nie ma ale woda sie skrapla na szybie i splywa12-2000r. 1.9 TDI 110KM ASV SOLUTION
Komentarz
-
-
DarekD, z tym szamponem to bardzo ryzykowne - szczególnie podczas jazdy w nocy. szyba powinna być odtłuszczona. a nanoszenie czegokolwiek na nią powoduje straszne smugi - niewidoczne w dzień.
jeżeli chodzi o prawa fizyki to coś mi tam w głowie zostało i wiem że jak jest zimna szyba to woda się skrapla.
wilgoć ze schowka w bagażniku raczej nie ma znaczenia - zbiera się tylko podczas deszczu i podczas mycia, zawsze po takiej akcji dokładnie schowek wycieram do sucha.
Maru 123, jak tylko odbiorę samochód z serwisu dobiorę się do tego filtra - jeżeli to jest ten który znajduje się pod schowkiem u pasażera pod matą wygłuszającą (jak w OII).
problemy tak naprawdę występują tak jak kolega Evil napisał, rano temperatura sięga do 10 st C. wchodzą 4 osoby i momentalnie wszystko zachuchane.
Zdaję sobie z tego sprawę.
i wracam do pierwszego pytania. czy jest jakiś inny sposób na odparowanie szyb niż włączenie klimy.
pytam dlatego iż wożę moje małe demony do żłobka - poubierane jak eskimosy
a większy demon się całą drogę drze że mu zimno
przyznam że jak ganiałem nexią (bez elektryki) - to włączałem na maxa nadmuch na przednią szybę ciepłym powietrzem. po ok 5 min było widać efekty. w O1 z manulaną klimą - niestety takie rozwiązanie nie działa.
po czym poznać że ten filtr kabinowy nie nadaje się do użytku ?
Komentarz
-
-
Z tym szamponem to faktycznie trzeba delikatnie i po kilku dniach zetrzeć i posmarować od nowa.
Zamieszczone przez adek81po czym poznać że ten filtr kabinowy nie nadaje się do użytku ?12-2000r. 1.9 TDI 110KM ASV SOLUTION
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adek81DarekD,
i wracam do pierwszego pytania. czy jest jakiś inny sposób na odparowanie szyb niż włączenie klimy.
pytam dlatego iż wożę moje małe demony do żłobka - poubierane jak eskimosy
a większy demon się całą drogę drze że mu zimno
przyznam że jak ganiałem nexią (bez elektryki) - to włączałem na maxa nadmuch na przednią szybę ciepłym powietrzem. po ok 5 min było widać efekty. w O1 z manulaną klimą - niestety takie rozwiązanie nie działa.
po czym poznać że ten filtr kabinowy nie nadaje się do użytku ?
Pozdrawiam...Kwiatek...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DarekDJest też inny sposób. Odrobina szamponu do włosów na szmatkę i rozetrzeć na suchą szybę od wewnątrz. Kilka ładnych dni wytrzymuje. Szyba musi być sucha bo zrobi się piana. .
Sam to kiedyś praktykowałem.Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
4kwiatek, szczerze mówiąc nie wiedziałem że przy włączonej klimie można jeździć z włączonym ogrzewaniem!!
wydawało mi się że klima jest tylko i wyłącznie do chłodzenia.
to jest moje pierwsze autko z klimą stąd pewnie ta niewiedza.
dziękuję i pozdrawiam = rano przetestuję, ogrzewanie na 3/4te + nawiew w szybę na 4 + klima.
Komentarz
-
Komentarz